SWS Titus Brandsma RKOB
Omschrijving


Overblijf weer opgeheven
In de Titus Brandsmaschool (locatie Ring 1) is de kinderopvang gerealiseerd in de voormalige ruimte voor tussenschoolse opvang en handvaardigheid. Die is daarvoor opgeofferd. Een grote verbouwing was niet nodig. Het is een typisch voorbeeld van een kleine ingreep: door het plaatsen van een scheidingswand is een meer afgesloten ruimte voor het kinderdagverblijf ontstaan.
Bij de oplevering in 1957 maakte architect Aldo van Eyck van het oorspronkelijke gebouw een statement: dat de voorziening voor de tussenschoolse opvang naar zijn mening onderdeel uitmaakte van het verblijf op de school. Zelfs op een voor die tijd relatief kleine, vierklassige school. In een periode dat het gebruikelijk was dat kinderen nog tussen de middag naar thuis gingen om te eten, was dat opvallend. De overblijfruimte maakte deel uit van de ontsluitingszone die in dit ontwerp meer is dan een gang. Het is een verblijfsruimte, die door de grote glazen puien een sterke visuele relatie heeft met de omgeving: het dorp Nagele in de Noordoostpolder, dat is opgezet als een modeldorp en een toonbeeld was van vooruitstrevende architectuur. De puien liepen vrijwel door tot aan de grond.
In 2011 is de Titus Brandsmaschool organisatorisch samengevoegd met de Ringloop, Ring 17, eveneens een ontwerp van Aldo van Eyck, maar dan met zes lokalen.
Literatuur
-A. van Eyck (1957): ‘Scholen te Nagele (N.O.P.), in: Forum, jrg 12, nr 7, p. 241-248
-F. Strauven (1994): Aldo van Eyck. Relativiteit en verbeelding, Amsterdam, p. 284-287
Analysetekening


Specificaties
Rijksmonument