Skip to main content

SWS Titus Brandsma RKOB

  Overblijf weer opgeheven

  In de Titus Brandsmaschool (locatie Ring 1) is de kinderopvang gerealiseerd in de voormalige ruimte voor tussenschoolse opvang en handvaardigheid. Die is daarvoor opgeofferd. Een grote verbouwing was niet nodig. Het is een typisch voorbeeld van een kleine ingreep: door het plaatsen van een scheidingswand is een meer afgesloten ruimte voor het kinderdagverblijf ontstaan. 

  Bij de oplevering in 1957 maakte architect Aldo van Eyck van het oorspronkelijke gebouw een statement: dat de voorziening voor de tussenschoolse opvang naar zijn mening onderdeel uitmaakte van het verblijf op de school. Zelfs op een voor die tijd relatief kleine, vierklassige school. In een periode dat het gebruikelijk was dat kinderen nog tussen de middag naar thuis gingen om te eten, was dat opvallend. De overblijfruimte maakte deel uit van de ontsluitingszone die in dit ontwerp meer is dan een gang. Het is een verblijfsruimte, die door de grote glazen puien een sterke visuele relatie heeft met de omgeving: het dorp Nagele in de Noordoostpolder, dat is opgezet als een modeldorp en een toonbeeld was van vooruitstrevende architectuur. De puien liepen vrijwel door tot aan de grond. 

  In 2011 is de Titus Brandsmaschool organisatorisch samengevoegd met de Ringloop, Ring 17, eveneens een ontwerp van Aldo van Eyck, maar dan met zes lokalen.  

  Literatuur 

  -A. van Eyck (1957): ‘Scholen te Nagele (N.O.P.), in: Forum, jrg 12, nr 7, p. 241-248 

  -F. Strauven (1994): Aldo van Eyck. Relativiteit en verbeelding, Amsterdam, p. 284-287

   

  Plattegrond(en)
  2011 (boven) 1956 (onder)
  2011
  Plaats
  Nagele
  Adres
  Ring 1
  Bouwjaar verbouwing
  2011
  Ontwerper verbouwing
  onbekend
  Bouwjaar tussenfase
  0
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1956
  Ontwerper oorspronkelijk
  Eyck, A.E. van, Ginkel, H.P.D. van
  Verbouwthema
  B1 Opvang in school in eigen ruimte
  Verbouwscenario
  1 Precieze ingrepen
  Analysetekeningen
  BB Barendse, Bas
  Bijzonderheden

  Rijksmonument

  Lat / Lon

  52.643704, 5.724126