RKDB St. Plechelmus
Omschrijving


Bijzondere werkplekken
Als herbestemmingsproject is deze basisschool al bijzonder. De voormalige kerk stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar door de inzet van de schooldirecteur en de architect gezamenlijk, raakte iedereen overtuigd van het sociale en culturele belang van het behoud van het gebouw voor de buurt. Ook de architectuur van de school heeft een overtuigende uitstraling. De oude kerk naast de school bood bijzondere mogelijkheden aan het onderwijs.
De architect (LKSVDD) ontwierp twee losse volumes in de kerkzaal waarin alle onderwijsfuncties zijn ondergebracht. De verkeerszone tussen de lokalen en de buitenmuur wordt gebruikt als speel- en leerplekken, waarbij enerzijds de moderne uitstraling van de nieuwe lokalen spreken, maar tevens de waardevolle kenmerken van de oude kerk zijn gerespecteerd en behouden. Karakteristiek glas in lood, kolommen en gemetselde bogen geven de ruimtes een indrukwekkende identiteit. In de buitenwand van de kerk zijn doorgangen gemaakt, geaccentueerd met eigentijdse lichtgrijze omlijsting, zodat de leerlingen op veel plaatsen directe toegang hebben tot de buitenruimte. De traptreden doen bovendien dienst als zitplek tijdens het openluchtonderwijs. Daarnaast is de hoge ruimte in de kap benut en de lokalen voor daltononderwijs geschikt gemaakt: lokalen op de eerste verdieping hebben paarsgewijs een trap naar een entresol waar leerlingen individueel kunnen werken. In de voormalige kapel kunnen groepen terecht om te spelen en om voor te lezen. En het aangebouwde dertiende extra lokaal is in gebruik als instroomgroep. Door de aparte toegang is afzonderlijk gebruik mogelijk.
Zo is een heel logische verdeling tussen onderbouw (begane grond) en midden- en bovenbouw (verdieping) gecreëerd met tal van bijzondere werkplekken, voortkomend uit het samengaan van oud en nieuw. Het gebouw is wel duurder dan nieuwbouw op een andere locatie, of aanpassing van het bestaande schoolgebouw zou zijn geweest. De meerkosten die deze transformatie met zich mee bracht, zijn door gemeente en stichtingsbestuur gezamenlijk gedragen. De inzet leverde de opdrachtgever een bijzondere architectuurprijs op: de Gouden Piramide 2010, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.
Literatuur -T. Idsinga (red.) (2010): Architectuur na de hausse, Gouden Piramide 2010. Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, Rotterdam 010 publishers p. 62-71
Analysetekening





Specificaties
Bouwkosten en realisatiekosten 3.465.200 euro, inclusief post onvoorzien 101.200,- euro (2010)