RKB Mr. Van Eijck
Omschrijving


Verplaatsbare wanden
In de Mr. Van Eijckschool kan een gebouwdeel van functie veranderen, zodat het afwisselend voor onderwijs en opvang wordt gebruikt. Op de verdieping zijn drie voormalige standaardlokalen uit 1963 (E. Groosman/Muys en De Winter) getransformeerd tot twee stamgroepruimtes met een wisselruimte. Die wisselruimte wordt cultuurplein genoemd.
Gedurende lestijden zijn de twee stamgroepruimtes, het cultuurplein en de gang geheel in gebruik voor onderwijs. Het cultuurplein is ingericht in een voormalig derde lokaal door het wegbreken van de gangwand. Na lestijd kunnen de twee wanden tussen cultuurplein en stamgroepruimte worden opengedraaid (dwars geplaatst), zodat één grote ruimte ontstaat voor buitenschoolse opvang. De wanden herbergen activiteitgerichte spelletjes, zodat thematische hoeken ontstaan, zoals poppenhoek en knutselen. De ruimte waar tijdens lestijden computerles en muziekles wordt gegeven, wordt plek voor computerspelletjes. Door het centraal gesitueerde keukenblok is het cultuurplein zowel geschikt als overblijfruimte tussen de middag en als ruimte voor het avondeten.
Sinds de oplevering van de verbouwing in 2008 (ontwerp No Label) is het aantal kinderen dat van de buitenschoolse opvang gebruikmaakt echter geleidelijk teruggelopen. In 2013 was de buitenschoolse opvang in de vakantieperiode als een van de weinige in de omgeving open. Vanwege de toeloop werden aan het begin van vakantie de wanden in opvangpositie gedraaid, om aan het eind van de vakantie weer te veranderen voor de onderwijsperiode. In 2014 is de buitenschoolse opvang zelfs opgeheven, zodat de schakelmogelijkheid niet meer wordt toegepast. Deze toepassing van flexibele wanden is zo ontworpen dat het in principe ook in andere standaardscholen kan worden toegepast en heeft verwantschap met de ‘schoolschakelaar’ (zie De Kameleon, ’s-Gravenzande).
Analysetekening

