Skip to main content

OBS Joseph Haydn

  Multifunctioneel paviljoen

  Voor de naschoolse opvang en peuterspeelzaal gaan de kinderen naar het paviljoen naast de school, of beter gezegd, naast het hoofdgebouw. Dat is hun domein. In het compacte multifunctionele gebouw zijn sport, spel en opvang gecombineerd, terwijl het hoofdgebouw vooral voor onderwijs en tussenschoolse opvang functioneert. 

  Om het gebouw geschikt te maken als vensterschool, de Groningse variant van de brede school, had de Haydnschool behoefte aan goede voorzieningen voor tussenschoolse opvang, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal. Terwijl de kinderen tussen de middag in de bestaande klaslokalen eten, zijn de andere nieuwe opvangfuncties vooral aan de gymzaal toegevoegd. Dat is een standaardgymzaal, in 1971 gebouwd als een vrijstaand paviljoen naast het door de gemeentearchitect S.J. Bouma ontworpen monumentale hoofdgebouw. De vijf ruimtes voor buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en gymzaal zijn via een eigen entree toegankelijk, zodat het buiten schooltijden en tijdens vakanties onafhankelijk in bedrijf kan zijn. De entree maakt het ook mogelijk dat de schoolkinderen ongestoord naar de gymzaal en de speelzaal kunnen. 

  Het paviljoen, in 1999 gerealiseerd, biedt een verhuurmogelijkheid aan andere brede school-samenwerkingsverbanden, zoals pedagogische hulpverleners en de gemeentelijke geneeskundige dienst (GGD). De architectuur van beide gebouwen ondersteunt het karakterverschil. In het hoofdgebouw, dat velen zullen herkennen als basisschool, is het oude karakter gekoesterd, terwijl het nieuwe paviljoen een eigentijdse, multifunctionele uitstraling heeft. 

  Foto: PW/JE; MAD 

  Plattegrond(en)
  1999 (boven) 1971 (onder)
  1999 (eerste verdieping paviljoen)
  1999
  Plaats
  Groningen
  Adres
  Sweelincklaan 2
  Bouwjaar verbouwing
  1999
  Ontwerper verbouwing
  MAD Johannes Moehrlein architecten
  Bouwjaar tussenfase
  1971
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1928
  Ontwerper oorspronkelijk
  Bouma, S.J.
  Verbouwthema
  B4 Opvang in paviljoen
  Verbouwscenario
  6 Oud plus nieuw
  Analysetekeningen
  PW Wekema, Patrick / JE Emami, Jasmine
  Lat / Lon

  53.199003, 6.586735