Skip to main content

OBS De la Reyweg / KDV Hamertje Tik

  Opvang wisselt af met onderwijs

  In de De la Reyschool wisselen de opvang- en onderwijsruimtes elkaar af, zodat een levendige sfeer ontstaat. Zowel in het monumentale gebouw uit 1917 als in het nieuwere paviljoen zijn beide functies te vinden. 

  Het opvallende tentvormige paviljoen (ontwerp Ger Kouwenberg) is oorspronkelijk in 1988 gebouwd als peuterspeelzaal en kleuterspeelzaal. De kleuters beschikten op de begane grond over een ronde zaal, die tevens als pauzeruimte diende bij slecht weer. De peuterspeelzaal op de verdieping was via een hellingbaan goed bereikbaar voor begeleiders met kinderwagens. In het schoolgebouw zijn twee lokalen tussen de leslokalen ook in gebruik door de opvang. Kinderen van zowel de school en de opvang leren op deze manier met elkaar om te gaan en komen in contact met andere ouders.

  In 2012 bestaat die integratiegedachte van leeftijdsgroepen nog steeds en is ruimtelijk zelfs verder doorgezet. Het lokaal op de begane grond is inmiddels in gebruik als speelzaal. De zelfstandige buitenschoolse opvang op de verdieping heeft een nieuwe toegang gekregen naar de lokalen op de eerste verdieping via een omloop die aansluit op een route dwars door de lokalen naar de twee speellokalen, die speeltoren wordt genoemd. Die lokalen worden dubbel gebruikt: op de begane grond is de speelzaal tijdens lestijden een vaklokaal (creatieve vakken). Het speellokaal op de eerste verdieping wordt na schooltijd gebruikt door kinderen van de buitenschoolse opvang. De buitenschoolse opvang mag ook gebruikmaken van de mediatheek en de speelzaal. 

  Door de toevoeging van een trap in het lokaal die de verdiepingen met elkaar verbindt en de entresols, ontstaan veel verrassende zichtlijnen en ruimtelijke variatie. Er zijn duidelijke domeinen, waarbij de verspreiding kinderen stimuleert zelfstandigheid te ontwikkelen.

  Literatuur 

  -Informatie en Advies Centrum Schoolaccommodaties ICS (1993): Nieuwe scholen in oude wijken, Den Haag, p. 36-37

  Plattegrond(en)
  1917 (boven) 2011 (onder)
  2011
  2011
  Plaats
  Den Haag
  Adres
  De la Reyweg 212
  Bouwjaar verbouwing
  2011
  Ontwerper verbouwing
  Kouwenberg, G.
  Bouwjaar tussenfase
  1988
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1917
  Ontwerper oorspronkelijk
  Schadee, A.A.
  Verbouwthema
  B2 Opvang in school met gedeelde ruimte
  Verbouwscenario
  6 Oud plus nieuw
  Analysetekeningen
  AD Dessens, Andre
  Lat / Lon

  52.066443, 4.287729