Kulturhus Lintelo, Brede school De Klimop
Omschrijving


Brede school en kulturhus samen
‘Door het koppelen van beide gebouwen is een multifunctioneel kulturhus met grand café ontstaan. Het actieve verenigingsleven, het brede aanbod van activiteiten en de school maken het leven in onze buurtschap aantrekkelijk.’
‘Onze school met kulturhus ligt in een serieuze krimpregio, de Achterhoek. Voor de leefbaarheid van het platteland is het van wezenlijk belang dat een aantal voorzieningen blijft bestaan. Zo niet, dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Met deze samenwerking proberen wij aantrekkelijk te blijven voor de inwoners van deze kleine kern, ook voor jonge mensen en gezinnen.' (Gebruikerservaring: Mieke Hebbink, directeur CBS De Klimop)
Toen prinses Maxima in 2008 het kulturhus met brede school in Lintelo opende, straalden de gebruikers vol trots. Na de intentieverklaring in 2002 tussen ‘gebouw Wilhelmina’, de christelijke basisschool en de peuterspeelzaal was het ze gelukt de vernieuwing van school en kulturhus te realiseren. Voor de buurtschap met 950 inwoners, zonder winkels, was deze voorziening zeer belangrijk vanwege de versterking van de leefbaarheid van het platteland. Het gemeentebestuur (gemeente Aalten) heeft zich grotendeels afzijdig gehouden van de ontwikkeling van het kulturhus in Lintelo. Het initiatief voor het kulturhus kwam van de bewoners van de buurtschap. Zij hebben naast Europese subsidie zelf financiële ondersteuning aangeboord om dit te kunnen realiseren.
De verbouwing onderscheidde zich van eerdere aanpassingen doordat de twee naast elkaar staande gebouwen nu werden samengevoegd. Vier jaar voor de verbouwing was de basisschool – brede school CBS De Klimop – al aangepast aan alle eisen van hedendaags onderwijs. De basisschool beschikte over ruimte voor interne begeleiding, remedial teaching, ICT-voorzieningen, directiekamer, personeelskamer en werkplekken voor docenten. De peuterspeelzaal, afkomstig van een door de GGD afgekeurd gebouw elders, deelde een ruimte in de inpandige, verbouwde schoolmeesterswoning met de voor-, tussen- en naschoolse voorzieningen. De verenigingen in het ‘gebouw Wilhelmina’ deelden een sportzaal waarvan de school ook gebruik mocht maken. Dat de sportzaal – overigens zonder douchefaciliteiten – ook als toneelzaal en feestzaal werd gebruikt, gaf voortdurend gebruiksongemak.
Na de samenvoeging in 2008 (tevens renovatie) beschikken de brede school en het kulturhus over meerdere gemeenschappelijke ruimtes, die beter voldoen aan de eisen van dubbelgebruik of gemeenschappelijk gebruik. Zo is de nieuwe sportzaal nu losgekoppeld van de aula en voorzien van douchefaciliteiten, zodat de bruikbaarheid voor school en sportverenigingen is vergroot. En de schoolbibliotheek zit niet meer op zolder maar aan de voorzijde en deelt de ruimte met de algemene bibliotheek. Bovenbouwleerlingen kunnen werken in een gemeenschappelijke ruimte waar computers staan. Deze zone is weer gescheiden van de speelruimte van de onderbouw, die gedeeld wordt met de kinderopvang.
De samenvoeging is aangegrepen om de vele varianten van gemeenschappelijk gebruik te verbeteren en daarmee het leven in de buurtschap aantrekkelijker te maken. School- en bibliotheek gaan in dit geval prima samen, net als ouderengymnastiek en schoolgym. De architect van de verbouwing (Architectengroep Gelderland) heeft in de vormgeving van de voorgevel van het verbindingsstuk zo veel mogelijk aansluiting gezocht met het bestaande, zodat eenheid wordt uitgedrukt. Voor de bewoners is de collectieve voorziening niet alleen functioneler, maar ook zichtbaarder gemaakt.
Analysetekening


Specificaties
Bouwsom school 870.000,-, bouwsom Kulturhus 850.000,-