Fabritiusschool
Omschrijving


Leerplein
Het lijkt op een boerderij; daarom worden ze wel boerderijscholen genoemd. De Fabritiusschool is een overtuigende boerderijschool. De architect verantwoordde de keuze voor een rietdekking vanuit de locatie: hij wilde de school een ‘vriendelijk landelijk aanzien’ geven, zodat hij zou harmoniëren met de omgeving.
Aan het exterieur is nu nauwelijks te zien dat de school in 1987 volledig opnieuw is gebouwd. Maar nadat de school in 1985 getroffen werd door een brand, is besloten het karakteristieke complex te herbouwen. Het oorspronkelijke gebouw, ontworpen door W.M. Dudok, werd gerealiseerd als een dubbele school: de Fabritiusschool uit 1927, waar de Ruysdaelschool in 1929 naast werd gebouwd met een gezamenlijke gymzaalvleugel als koppelstuk.
In het interieur is de herbouw aangegrepen om wijzigingen door te voeren vanuit onderwijskundige motieven. De belangrijkste veranderingen in de plattegrond zijn ingegeven door de wens de lokalen voor de stamgroepen te openen naar verwerkingsruimtes buiten het lokaal. In de voormalige gangzone zijn langs de lange raamwand vaste tafels met werkplekken. Dit is een combineerde mediatheek, verwerkingsruimte en computerruimte. De leerlingen zitten met de rug naar de klas, zodat ze niet zo snel worden afgeleid, in een doorlopende strook die gemakkelijk in contact staat met het lokaal indien de paneelwanden zijn opengeschoven. Ze zitten aan tafels met computers en tafels zonder computers. Boven de tafels staan boeken in de vensterbank. Aan losse tafels bij die paneelwand kunnen leerlingen in kleine groepen werken. Als alle paneelwanden openstaan, is het te beschouwen als een groot leerplein.
Literatuur
-H. van Bergeijk (1995): Willem Marinus Dudok, architect-stedenbouwkundige 1884-1974, Naarden, p. 187-189, 207, citaat p. 187
-K. van Aggelen, P. Back (2002): 75 jaar Fabritiusschool in Hilversum, 1927-2002, Hilversum
Foto: GvS
Analysetekening


