Skip to main content

CBS Geuzenschip en Samenwerkingsschool

  Opruimen

  Eenvoudig gesteld is de renovatie van christelijke basisschool Geuzenschip een grondige opruiming. Alle aspecten die het gebouw een rommelige indruk gaven, zijn aangepast waardoor de oorspronkelijke kwaliteiten van het jarendertiggebouw benut worden.

  Systeemplafonds zijn verwijderd, evenals latere tussenwanden. Halverwege de jaren tachtig was het gebouw, dat oorspronkelijk is gebouwd als zesklassige lagere school voor schipperskinderen, aangepast waarbij onder meer de garderobenissen en toiletten in de gang werden omgevormd tot bergkasten. Daardoor was de gang veel donkerder en kleiner en verminderden de verblijfskwaliteit en de ruimtelijke kwaliteit sterk. Die kasten zijn verwijderd en de geopende nissen zijn in gebruik voor creatief werken en als computerplekken: ze worden ingezet voor vernieuwing in het onderwijs. De benodigde verblijfskwaliteit – de gang wordt nu gebruikt om langduriger te verblijven – wordt bereikt doordat de bouwtechnische staat ook is verbeterd. Het monumentale pand, een rijksmonument, is slim geïsoleerd zodat de buitengevel niet is veranderd en de installaties zijn onzichtbaar weggewerkt. De moeilijk te vatten sfeer wordt hier als een grote kwaliteit gekoesterd. Bepalend daarvoor is ook het herstel van originele details in het tegelwerk bijvoorbeeld, dat weer is aangevuld of gerepareerd. Ook de toiletten zijn weer op de oorspronkelijke plaats. 

  De renovatie maakt onderdeel uit een groter ontwerp waarbij nieuwbouw is voorzien. De aanpassing is afgestemd op nieuwbouw van de naastgelegen openbare Meester Eeuwoutschool, waarmee een samenwerkingsschool wordt gevormd, waarvoor Atelier PRO eveneens het ontwerp heeft geleverd. In het nieuwe deel zijn extra lokalen voor het Geuzenschip en ruimtes met gedeeld gebruik zoals remedial teaching, aula en buitenschoolse opvang. Van de gefaseerde uitvoering is als eerste de renovatie in 2011 gereedgekomen. Begin 2015 is de nieuwe Eeuwoutschool in gebruik genomen.

  Plattegrond(en)
  2015 (boven) 1985 (midden) 1930 (onder)
  2015
  Plaats
  Brielle
  Adres
  Venkelstraat 18
  Bouwjaar verbouwing
  2011
  Ontwerper verbouwing
  Atelier PRO
  Kosten verbouwing
  €0
  Bouwjaar tussenfase
  1985
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1930
  Ontwerper oorspronkelijk
  Bruyn, P. De
  Verbouwthema
  A1 Individuele werkplek
  Verbouwscenario
  3 Oorspronkelijke kwaliteiten
  Analysetekeningen
  MRu Ruigrok, Marije
  Bijzonderheden

  De bouwkosten van de renovatie van het bestaande gebouw bedragen 530.000 euro. In 2010-2011 is de renovatie uitgevoerd. Sinds 2013/ 2014 is de uitbreidingsvleugel in uitvoering. Bouwsom 2.090.500,- euro

  Lat / Lon

  51.901981, 4.162788