Skip to main content

CBS De Kameleon

  Uitwaaieren over het gebouw

  De enige basisschool in de kern Heenweg bij ’s-Gravenzande is getransformeerd tot brede school met een buurtfunctie voor vijf organisaties. Bij de oplevering van de aanpassing in 2012 zijn dat primair onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, ouderen- en welzijnsorganisatie. Het gebouw uit 1957 is zo verbouwd dat het kan reageren op het dubbelgebruik. Met flexibele wanden, kasten en schuifdeuren is het gebruik aanpasbaar aan de verschillende groepen, zowel wat sfeer betreft als functie. 

  In De Kameleon wisselen voorzieningen en lokalen elkaar af. Het kinderdagverblijf beschikt wel over een eigen deel van het gebouw, dat ook gescheiden kan functioneren voor kinderen van nul tot vier jaar, maar voor oudere kinderen tot twaalf jaar is onvoldoende ruimte in de kernruimte van het kinderdagverblijf. De kinderen van de buitenschoolse opvang belanden in het kinderdagverblijf. Daar wordt gekeken of iedereen aanwezig is, waarna ze uitwaaieren over het gebouw. De BSO-kinderen gaan bijvoorbeeld naar de multifunctionele keuken, die tevens gebruikt wordt als personeelskamer en kunstatelier voor de creatieve activiteiten. In de bibliotheek, die tevens voor de buurt is, kunnen de kinderen een boek halen om daarna te gaan lezen. Hier staan ook een spelcomputer en een televisiescherm. In de bibliotheek kunnen ze ook achter de computers spelletjes gaan spelen. In de aula, die tussen de middag wordt gebruikt voor de lunch, zijn loungepekken. En als het slecht weer is, mogen de kinderen in het speellokaal meer beschut spelen. 

  Gedurende het gebruik veranderen de ruimtes van sfeer. Voor de opvang is een huiselijke sfeer gewenst en dan kunnen de kasten in het atelier worden geopend in BSO-stand, waarna rode kleuren domineren. Indien de kasten zijn geopend in de schoolstand, is groen overheersend. En voor oudere gebruikers bij avondcursussen bijvoorbeeld zijn de kasten in een wat zakelijke neutrale witte stand in gebruik. Het architectenbureau (Stoom architectuur) heeft deze ‘schoolschakelaar’ ontworpen met in het achterhoofd deze ook elders toe te passen. 

  Literatuur

  -A. van Voorthuijsen (2011): ‘Schoolschakelaar en Kids Cube. Nieuwe oplossingen voor buitenschoolse opvang’, in: ArchitectuurNL, nr 1, p. 31-33

  Foto: XV; Studio Moni

  Plattegrond(en)
  2012 (boven) 1984 (onder)
  2012
  Plaats
  Gravenzande, 's- (gemeente Westland)
  Adres
  Boelhouwerstraat 1
  Bouwjaar verbouwing
  2012
  Ontwerper verbouwing
  Stoom architectuur
  Bouwjaar tussenfase
  1984
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1957
  Ontwerper oorspronkelijk
  onbekend
  Verbouwthema
  B2 Opvang in school met gedeelde ruimte
  Verbouwscenario
  2 Openbreken
  Analysetekeningen
  XV Volmer, Xindroe
  Lat / Lon

  51.980739, 4.180626