Skip to main content

CBS De Bouwsteen

  gravendeel bouwsteen
  gravendeel bouwsteen

  Verrijking van centrale hal

  Bij de aanpassing van De Bouwsteen is de som meer dan de delen. Dat komt door de integrale aanpak die op allerlei niveaus doorwerkt: technisch, functioneel, ruimtelijk. Of het nu de lichthappers zijn, de natuurlijk ventilatie, het schrootjesplafond, de groepering van de lokalen, of het meervoudig gebruik van de hal: in alle gevallen is bij het nieuwe ontwerp voortgebouwd op de oorspronkelijke kenmerken. 

  De basisschool uit 1978 bestond oorspronkelijk uit zes lokalen. Door het bijbouwen van een lokaal en een speellokaal was het geheel wat rommeliger geworden. Vanwege het samenvoegen van twee scholen is de school in 2005 uitgebreid met acht lokalen en een speellokaal (Kingma Roorda architecten). De centrale hal is daarbij veranderd, maar wel het centrale hart gebleven dat alle delen van het complex met elkaar verbindt. De karakteristieke groepering van de lokalen rond de hal is aangevuld met twee gangen aan beide zijden van de hal die de nieuwe lokalen ontsluiten. Drie algemene werkplekken in de hal zijn vervangen door drie zones met een specifieke functie waar gebruikersgroepen tegelijk kunnen werken. Aan de noordzijde is een vaste bank gemaakt met handvaardigheidsplekken. Aan de zuidzijde fungeert een vergelijkbaar meubel als vaste computertafel. Beide gebieden staan in open verbinding met de multifunctionele hal en bezitten door het ontwerp als groot meubelstuk een beslotenheid zonder dat het toezicht erop verdwijnt. De centrale ruimte van de hal functioneert voor bijvoorbeeld de overblijf, als uitwijkruimte en als bijeenkomstruimte. Door het podium aan de westzijde is de functie als toneelzaal versterkt. 

  De verbouwde centrale ruimte is een goed voorbeeld van gelijktijdig meervoudig gebruik: terwijl de ene groep achter de computers zit, werken andere leerlingen voor zichzelf aan de losse tafels. Een andere groep is op dat moment aan het werk in het meubel voor handvaardigheid, op voldoende afstand van de computers.

  Literatuur

  M. Hillen, ‘Actie voor het klimaat. Basisschool De Bouwsteen in ’s-Gravendeel’, in: de Architect, oktober 2007, p. 114-117

  Plattegrond(en)
  2005 (boven) 1978 (onder)
  Doorsnede 2005
  Plaats
  Gravendeel, 's-
  Adres
  Vlasakker 3
  Bouwjaar verbouwing
  2005
  Ontwerper verbouwing
  Kingma Roorda architecten
  Kosten verbouwing
  €0
  Bouwjaar tussenfase
  0
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1978
  Ontwerper oorspronkelijk
  Vendelbosch, D.H
  Verbouwthema
  D4 Meervoudig gebruik gelijktijdig
  Verbouwscenario
  6 Oud plus nieuw
  Analysetekeningen
  MRa Radstake, Mark
  Bijzonderheden

  bouwsom 1.216.600,- euro inclusief installaties, exclusief BTW (2005)

  Lat / Lon

  51.778077, 4.612454