Skip to main content

Brede school Nieuwstraat

  Opvang in de binnenstad

  De opvang in brede school Nieuwstraat is interessant vanwege de grote, deels open ruimte die in de onderste verdieping van het gebouw is gerealiseerd. De twee basisscholen delen de buitenschoolse opvang, maar hebben eigen peuterspeelzalen. De brede school is sinds 2009 gevestigd in een voormalige sociale academie, omdat twee basisscholen, de openbare montessorischool Jan Prins en de katholieke Willibrordschool, moesten verhuizen vanwege bouwplannen in de Rotterdamse binnenstad. Aangezien nieuwbouw voor het primair onderwijs in het centrum vrijwel onmogelijk is vanwege de druk op de grond, lag transformatie meer voor de hand. Door hergebruik van het pand uit 1972 is op deze locatie toch een kindvoorziening behouden. 

  De brede school is een van de weinige basisscholen in Nederland die uit vijf bouwlagen bestaat en een speelplein heeft op het dak, veertien meter hoog. Voor de groepering van de functies is gebruikgemaakt van de karakteristiek van het gebouw. De onderste bouwlaag was oorspronkelijk een parkeerkelder met nevenruimtes. Omdat deze ruimte zeer diep is, is afgezien van onderverdeling met wanden. Voor de binnenactiviteiten beschikt de buitenschoolse opvang die hier gevestigd is over een grote open zone die door middel van halfhoge kastenwanden in een doolhof met thematische plekken is onderverdeeld, zoals een leeshoek, spelletjeshoek en een huiswerkhoek. Aan weerszijden van de grote ruimte liggen achter grote glazen wanden een speellokaal en twee peuterspeelzalen waarvan de kinderen van de buitenschoolse opvang ook gebruikmaken. Daarnaast kunnen ze uitwijken naar de twee gymzalen van de school. 

  Op de verdiepingen boven de opvang liggen de lokalen gegroepeerd rondom een collectief atrium, waarvoor een patio kon worden benut. De omloop die de lokalen verbindt, is aan de oorspronkelijke constructie toegevoegd en verstrekt de samenbrengfunctie van de brede school. Door dat ruimtelijke contrast heeft de opvang een duidelijk karakter. Voor voorbijgangers is de opvangfunctie zichtbaar omdat na schooltijd de kinderen van de buitenschoolse opvang op een speelplein naast de school kunnen spelen. 

  Literatuur

  -A. van Voorthuijsen (2010): ‘Brede School Nieuwstraat Rotterdam’, in: ArchitectuurNL, nr 5, p. 42-45

  Foto: Jean Paul Mioulet

   

  Plattegrond(en)
  2009 (boven) 1972 (onder)
  2009
  Plaats
  Rotterdam
  Adres
  Nieuwstraat 15a
  Bouwjaar verbouwing
  2009
  Ontwerper verbouwing
  Arconiko
  Bouwjaar tussenfase
  0
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1972
  Ontwerper oorspronkelijk
  Kraayvanger architecten
  Verbouwthema
  B1 Opvang in school in eigen ruimte
  Verbouwscenario
  8 Opnieuw gebruiken
  Analysetekeningen
  Zme Meeuwsen, Zelda / BT Bart Troelstra
  Lat / Lon

  51.919596, 4.485408