Skip to main content

Brede school De Regenboog

  Meer opvangmogelijkheden voor het kind

  De recente aanpassing van brede school De Regenboog heeft tot doel het gebouw meer te openen naar de wijk en de zorgcapaciteit te vergroten. De eerdere uitbreidingen die niet goed aansloten bij de oorspronkelijke architectuur en de voormalige portiekschool uit 1956 geslotener maakten, zijn weer verwijderd. De aanpassing in 2012 valt samen met een structurele wijkverbetering in Tiel-Oost, waarbij voor drie basisscholen een ander model werd opgesteld: een school werd uitgebreid, bij een school vindt sloop en nieuwbouw plaats en de derde school, De Regenboog, wordt verbouwd tot brede school. 

  Omdat De Regenboog te maken had met krimp, konden op de benedenverdieping nieuwe functies komen. De begane grond is getransformeerd tot een opvangcluster, waarin een buitenschoolse opvang, consultatiebureau, peuterspeelzaal, bestuurskantoor, remedial teaching, speellokaal en onderbouw zijn gecombineerd. Door ruimtes te delen heeft die clustering zowel voor het onderwijs als de opvang een meerwaarde. 

  Maar de verbeteringsslag schuilt niet alleen in de functionele upgrade waarmee de zorg in de wijk is versterkt, ook de ruimtelijke kwaliteit is vergroot. Met de nieuwe centrale ruimte van de brede school opent het gebouw opnieuw naar de wijk. Door middel van brede trappen buiten, de grote glazen gevel en brede trappen in de multifunctionele hal is een overgangsgebied ontstaan tussen school en wijk. De buitenschoolse opvang die gebruikmaakt van de ruime centrale hal, beschikt nu bovendien over een veel afwisselender ruimte dan de standaardlokalen op de verdieping waar ze voor de verbouwing in waren ondergebracht. Hierdoor beleven de kinderen de naschoolse tijd anders. De centrale ruimte is tegelijk aula voor de school. De pleinruimte aan de achterzijde die was verrommeld en dichtgegroeid, is ook verbeterd, zodat ook de buitenruimte voor de opvang aan kwaliteit heeft gewonnen. 

  Het verbouwontwerp van architectenbureau (GSG architecten) maakte deze kansen zichtbaar, waarna ze zijn benut.

  Foto: GSG architecten

  Plattegrond(en)
  2012 (boven) 1998 (midden) 1956 (onder)
  2012
  Plaats
  Tiel
  Adres
  Meester Rinkstraat 19
  Bouwjaar verbouwing
  2012
  Ontwerper verbouwing
  GSG architecten
  Kosten verbouwing
  €0
  Bouwjaar tussenfase
  1998
  Bouwjaar oorspronkelijk
  1956
  Ontwerper oorspronkelijk
  Gemeentewerken Tiel
  Verbouwthema
  B2 Opvang in school met gedeelde ruimte
  Verbouwscenario
  6 Oud plus nieuw
  Analysetekeningen
  DdW Weerdt, Danny de
  Bijzonderheden

  brede school Bouwsom ca 1.085.000 euro (2012)

  Lat / Lon

  51.897326, 5.443487