Agatha Snellen school
Omschrijving


Werkplekken in lokalen
In 1883, het jaar van de bouw van de school aan de Nicolaasdwarsstraat in Utrecht, was het gebruikelijk dat lokalen vierenhalve meter hoog waren. In combinatie met de hoge vensters geeft die plafondhoogte tot op de dag van vandaag een ‘ruim’ gevoel aan de leerlingen in de klas. Sinds 1990 is de Agatha Snellenschool gevestigd in het gebouw.
Bij een verbouwing in 2007-2009 is de strenge uniforme opzet van de gangschool verzacht, door gedifferentieerde werkplekken aan de regelmatige reeks klaslokalen toe te voegen. Bij de Agatha Snellenschool is die werkruimte niet op de gang gecreëerd, maar in eerste instantie in de lokalen zelf. Enerzijds is extra vloeroppervlak toegevoegd door het benutten van de grote lokaalhoogte voor het inplaatsen van een entresol. Anderzijds is de functie van enkele lokalen gewijzigd.
Op de begane grond zijn lokalen veranderd in uitwijkruimte voor de twee naastgelegen lokalen en in een teamkamer. De lokalen die hier het resultaat van zijn, verschillen door het formaat van de uitwijkruimte, zodat elk lokaal een eigen karakter en gebruiksmogelijkheden krijgt. Op de verdieping is een lokaal in gebruik als computerruimte/mediatheek. De twee entresols zijn onderling zeer verschillend, qua vorm en oorspronkelijk gebruik. De entresol in de mediatheek overlapt de helft van het vloeroppervlak, is tegen het venster geplaatst en is toegankelijk via een trap midden in het lokaal. Op de begane grond is onder de entresolvloer werkruimte, de entresol zelf is ontworpen als bergruimte. Hier komt de entresolvloer minder ver het lokaal in en is de trap langs de zijwand geplaatst. Daardoor is de oorspronkelijke lokaalhoogte meer intact gelaten, wat prettiger overkomt, terwijl de gebruiksmogelijkheden van de vloer groot blijven.
Sinds 2012-2013 is de capaciteit met zelfstandige plekken (en creatieve vakken) uitgebreid door de zolder in gebruik te nemen.
Literatuur
-B. van Santen (2007): Scholen in schoonheid. Tweehonderd jaar Utrechtse basisscholen, Utrecht Matrijs, p. 30-34
Foto: Van Santen 2007 p. 31
Analysetekening


