Skip to main content

5 Overmaat benutten

5 Overmaat benutten

Veel bestaande schoolgebouwen bezitten onbenutte ruimtes als zolders, patio’s, lichtkokers, grote hoge ruimtes of inhammen. Het bezit van die overmaat is een cadeau ten opzichte van nieuwbouw. Deze ruimtes kunnen bij het schooloppervlakte betrokken worden voor de benodigde extra functies. Zo kunnen patio’s benut worden als extra ruimte, met als bijkomend voordeel een verbetering van de verhouding tussen gevel- en vloeroppervlakte waardoor er minder energieverlies is. Ook kunnen hoge ruimtes benut worden voor extra tussenverdiepingen. Bij dit model vult het nieuwe volume de ruimte aan, zodat er een duidelijk geheel ontstaat. De ‘overmaat benutten’ kan tot verrassende resultaten leiden. Bestaande elementen kunnen een nieuwe functie krijgen: zoals een buitenmuur die een binnenmuur wordt en bijzondere belevingskwaliteiten biedt en het gebouw een zichtbare gelaagdheid geeft. Dit model houdt tevens een risico in. Het dichtzetten van open ruimtes kan negatieve invloed hebben op de beleving van het schoolgebouw. Het gebouw kan er donkerder, bedompter en onoverzichtelijker van worden. Deze aspecten moeten bij het uitwerken van dit model meegenomen worden.

Kenmerken

Bij dit verbouwmodel worden bestaande elementen als een patio, grote verdiepingshoogte of een ruime gang bezien op de mogelijkheden tot functieverandering. Overmaat benutten is net zoiets als gezond verstand gebruiken. Het benutten van mogelijkheden van het gebouw voor nieuwe functies is populair. Cruciaal is de aantoonbare behoefte aan de nieuwe ruimte. Anders zijn de extra ruimtes al snel nutteloos.

-Vergunningen: Meestal worden er in dit model constructieve aanpassingen gedaan, denk aan een extra tussenvloer, of aanpassingen aan de gevel, bijvoorbeeld bij het dichtzetten van onbenutte open ruimtes. Een vergunningaanvraag is daarom al snel nodig.

-Kosten: Gemiddeld, afhankelijk van de schaal van de verbouwing.

-Bouwperiode: De aanpassingen zijn vaak niet over het hele gebouw uitgesmeerd. Er kan eenvoudig in fases gewerkt worden zonder dat de rest van de school er last van heeft. Ingrijpende constructieve sloop- en bouwwerkzaamheden kunnen in een vakantie uitgevoerd worden.

-Aandachtspunt: Het gebouw wordt compacter en de loopafstanden worden korter. Dat kan een gunstig effect hebben op exploitatielasten. Het gevaar van slechter binnenklimaat dreigt: minder daglicht en minder toevoer van verse lucht. Dit aspect moet integraal worden meegewogen.

overmaat benutten